onsdag 1 maj 2013

Näringslära

Inlägg om näringslära

Grundläggande steg till en vegansk kost

1. Börja långsamt. Det enklaste sättet att bli vegan på är att först vara vegetarian ett tag. Att vara lakto-ovo vegetarian innebär att du inte äter kött, fisk eller fågel men mjölkprodukter och ägg/produkter med ägg i. Denna kost är ett bra utgångsläge och efterhand kan man plocka animaliska produkter ur kosten. Börja med det du lättast kan undvara eller byta ut, till exempel havremjölk och yoghurt gjord på sojabönor istället för med komjölk!Det kan vara bra att ha "vegandagar" då du bestämmer sig för att äta helt veganskt. Utöka sedan dessa dagar i en takt som passar dig.

2. Läs på! Det är viktigt att veta vilka bristsjukdomar du kan drabbas av som vegan. Jag rekommenderar att gå in på www.vegania.net och klicka på "näringslära" i spalten till vänster. Annars har veganföreningen en bra sida där de behandlar näringslära för just veganer. Den hittar du här. Själv kommer jag nog snart att göra ett inlägg där jag berättar om vilka basvaror man behöver ha hemma för att inte drabbas av någon brist. 

3. Berätta för familj och vänner att du tänker pröva på vegankost ett tag. Mina föräldrar har varit väldigt förstående och hjälpt till på många sätt. Men det gäller att visa dem att du är intresserad av mat och att du kan ta ansvar över din kost, planera och läsa på så du vet varifrån t.ex. ditt B-vitamin eller järnintag kommer ifrån. Det är viktigt att lyssna på vad de har att säga men i slutändan är det ditt beslut att ta.

4. Hitta inspiration! Titta på matlagningsprogram, läs olika recept, surfa runt på andra bloggar. Det behöver inte vara ett veganskt recept, inte ens vegetariskt ibland. Det är ganska lätt att byta ut kött i ett recept eftersom det finns mycket veganskt halvfabrikat i välsorterade livsmedelsaffärer idag. Köp hem lite nya roliga  produkter, som tofu smaksatt med oregano eller mango och curry.
Om du bor nära Malmö och har några slantar till övers finns det en del bra restauranger som har veganska alternativ, som Vegegården eller Algarve pizzeria. Många indiska restaurangers vegetariska alternativ är också veganskt - fråga dem! 

5. Inställning är A och O. Om du tycker att det kommer bli superjobbigt att hålla reda på vad du ”får och 
inte får” äta, läsa på näringskällor och börja handla ny mat så kommer det också att bli superjobbigt. Välj istället att se det som en utmaning! För mig har veganism handlat om ett intresse för mat, vilket ju såklart underlättar enormt. Tänk även på alla bra skäl som finns att avstå animaliska produkter!
Så ta en kopp kaffe och en delicatoboll (ja, de var veganska!) och fundera på 


6. Klandra inte dig själv om du äter en bit marabou. Detta är en process som tar tid att vänja sig vid och det får också lov att ta tid! Se det inte som ett misslyckande om du inte kunde hålla vegandieten i en vecka. Ta nya tag istället. Man lär sig med tiden, efter ett tag vet du vilka råvaror du behöver ha hemma och vilka proteinkällor du vill använda mest. Faktum är att jag inte slutat med smör på mackan än och ibland äter jag glass gjord på komjölk. Det är inte hela världen. 


söndag 24 mars 2013

Dagens lunch. "


Idag är det söndag och jag ska skriva på min projektrapport. Dessutom kommer det antagligen komma upp ett längre inlägg ikväll. Det är tanken iallafall!

"Kyckling" i jordnötssås med grönsaker, nudlar och ris.
 Lunchen idag är mat från vegegården, en restaurang i Malmö som serverar hur god asiatisk mat som helst. Dessutom är allting veganskt!

onsdag 20 mars 2013

21 mars, pannkakor och projektrapport



Nej, nu har det gått nästan en månad sedan jag publicerade sista inlägget! Så himla dåligt. Det märks att studenten börjar krypa sig på, dagarna till de olika inlämningsdatumen bara susar förbi. Nu sitter jag här och plitar på rapporten. Det ska in en hel del inlägg till på bloggen och dessutom vill jag ändra lite till i designen innan jag är nöjd, så det finns en hel del kvar att göra.

Maten i skolan då? Jo den är faktiskt förhållandevis bra just nu! Bra mycket mer smak än vad det var innan, vilket är underbart. Näringsmässigt kanske den lämnar en del att önska men hey, det gäller väl att vara realist (även om böner och linser faktiskt är billig basmat). Maten hemma däremot pendlar lite grann. Det är mycket att göra om dagarna och mat som både är vegansk och god är det ont om. Att skriva om stekta sojakorvar med potatismos är under den tilltänkta nivån, jag vill ju åtminstone försöka att inspirera.



Här är iallafall min "efterrätt" idag. Smet av amerikanska pannkakor (som inte alls blev lyckade) fick lite mer mjölk och vips så blev de goda vanliga pannkakor. Åts med kokosflingor och banan, även lite vaniljsocker (vaniljpulvret är slut). Gott!

2 -2½ dl vetemjöl
1 msk no-eggpulver (eller bakpulver)
½ tsk salt
4-5 dl sojamjölk
2 msk (raps)olja

Blanda först alla torra ingredienser i en bunke. Häll därefter i mjölken och oljan och rör om tills smeten är slät. Ställ in smeten i kylskåpet och där kan den stå i upp till 2, möjligtvis 3 dar (täck med plastfolie). Rekommenderar att den får stå i minst en halvtimme innan stekning, gärna längre. Stek i margarin tills färgen är gyllene och brun!



torsdag 28 februari 2013

Dagens lunch 28 feb

Torsdag är lika med ärtsoppa och pannkakor, även för oss veganer. Det är nog en av de absolut första gångerna jag äter ärtsoppa någonsin. Annorlunda, men gott!

onsdag 27 februari 2013

Dagens lunch onsdag 27 feb

Hej! Dagens lunch bestod utav ett par biffar, potatis och sås som smakade väldigt mycket rosmarin. Gott som tusan! Biffarna såg fräscha ut, jag kan dock inte bestämma mig för vilken grönsak som var i. Måste fråga!
Allt som allt så var lunchen idag en höjdare, både sås och biff smakade någonting, mycket uppskattat :-)

tisdag 26 februari 2013

Första mobilbloggsinlägget.

Attans. Det fungerade inte riktigt som jag planerat men här är iallafall min idé, nämligen att mobilblogga dagens lunch jag får i skolan! Teknik möjliggör så mycket och jag tycker det är häftigt att kunna utnyttja chanserna. Nu gäller det bara att sätta sig in i blogger-appen och framförallt komma ihåg att fotografera maten varje dag.

Idag stod grönsaksbiffar med potatismos samt grönsaker på menyn. Helt okej gott, biffarna är väl lite tråkiga men annars så.

Nu blir det en god smoothie och lite plugg!

måndag 25 februari 2013

Ursvensk nostalgimiddag.

Det känns som att det är andra gången jag skriver såhär, men nu är jag redo att köra igång den här bloggen. Frisk från influensa, precis utvilad från ett lov och köket fullt av nyinhandlade råvaror. Tänkte börja med att visa vad jag åt ikväll, nämligen..


Falukorv och makaroner (och ketchup, givetvis)! Det var många, långa år sedan den här rätten inmundigades och då inte särskilt vegansk. Som tur är så har Astrid och aporna sin jättekorv som är ett utmärkt substitut. Enda minuset var att den var lite torr, det gäller att steka bitarna i mycket olja och på ganska låg värme. Kompletterades med avokado och bönor vilket gjorde det till en helt okej kvällsmåltid. Till efterrätt frysta jordgubbar doppade i smält mörk choklad, gott!

Imorgon så tänkte jag pröva att blogga på ett annorlunda sätt. Det är ett koncept kan man säga och jag tror faktiskt att det kan bli riktigt intressant. Vi får se!


onsdag 9 januari 2013

2013 - Vi börjar på nytt.


Nu är jag redo att köra igång den här bloggen. Det har varit en hel del annat som tagit upp tiden och tyvärr förhindrat mig från att uppdatera regelbundet men nu kör vi! Har precis ventilerat lite tankar med mamma och pappa om hur jag ska lägga upp inläggen och vad de ska handla om. Så nu ska jag skriva minst fem inlägg som kommer att publiceras den närmsta veckan!


Innan vi börjar tänkte mest visa de här två underbara böckerna. "Vegetariska kokboken" av Inga-Britta Sundqvist fick jag i julklapp och är helt fantastisk - den har allt en behöver veta om vegetarisk kost. Rekommenderar den starkt. Näringslära, måltidsplanering, fakta och hur många recept som helst, både vegetariska, veganska och en del rawfood. Dessutom är avsnittet om näringslära verifierat av en legitimerad dietist, Ulla Rosander! 
Det lilla blåa häftet, "Varför Vegan?" är från djurrättsalliansen och materialet har nettverk for dyrs frihet samt norsk vegetarforening tydligen hjälpt till med. Jag fick den på vegomässan 2011 och fungerar som en liten miniatyrguide. Bra läsning helt enkelt.