måndag 3 december 2012

Skillnad mellan vegan och vegetarian


Exempel på veganmiddag: kryddig tomatsalsa med kikärter och bönor, broccoli.
 Att vara medveten om vad för slags mat man äter, var den kommer ifrån, hur den är producerad har blivit populärt att bry sig om, vilket givetvis bara är bra! Generellt tycker jag att vi kan se ett uppsving av människor som bestämmer sig för att bli vegetarianer eller äta vegetariskt någon gång i veckan. Det har också blivit lättare att vara vegetarian idag med tanke på all fryst halvfabrikat som finns tillgänglig. 
Dock så är det fortfarande så att människor är osäkra på terminologin, så här kommer ett ganska tydligt citat från nationalencykolpedin:

vegeta´risk kost,
kost som enbart (vegankost) eller till övervägande del (laktovegetarisk [laktovegetabilisk] och lakto-ovo-vegetarisk [lakto-ovo-vegetabilisk] kost) består av vegetabiliska livsmedel. Kött och fisk utesluts i alla vegetariska koster, medan mjölkprodukter ingår i den laktovegetariska kosten och både mjölk- och äggprodukter i den lakto-ovo-vegetariska kosten.
(http://www.ne.se/lang/vegetarisk-kost)


Förenklat: är du vegetarian kan du äta mjölk- och äggprodukter, men inte om du är vegan. Gelatin och ost är två vattendelare för många eftersom det första är avkok på diverse djurdelar och ost innehåller löpe, som kommer från löpmagen (kalvmagen), den femte magen som sedermera växer bort när kon blir äldre.
En vegan däremot äter inget som är producerat från djurriket, inte honungs- eller vaxprodukter eller olika tillsatsämnen av animaliskt ursprung. Ofta väljer veganer att avstå från produkter gjorda av skinn/päls, ull eller dun, eller främja underhållning där djur ofta exploateras så som på zoo, cirkus, rodeos, tjur/tuppfäktningar. 

Egen variant av tabouleh.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar